CUPRINS | DESPRE AUTOR | ABOUT THE AUTHOR | REDACȚIA | CONTACT
Potrivit opiniei unor oameni de știință, medicina care vindecă definitiv nu este rentabilă. Firmele din industria chimică sunt interesate să producă medicamente care să nu vindece boala, ci să cronicizeze durerile cu medicamente cronicizante, mult mai rentabile decât cele care vindecă o dată pentru totdeauna. Boala trebuie să revină din momentul în care nu se mai iau medicamente, iar efectele adverse ale medicamenteloir trebuie să declanșeze ale maladii, astfel încât oamenii să fie siliți să cumpere și să consume cât mai multe medicamente.
Despre elaborarea unor medicamente care să vindece definitiv bolile, fără efecte secundare dezastruoase asupra bolnavului, nu se vorbeşte decât rareori. Există posibilitatea, sunt de părere oameni de ştiinţă onești, să fie realizate în prezent şi asemenea medicamente. Numai că acest lucru nu intră în vederile industriei producătoare de medicamente. Printre alte mărturii în acest sens, cităm din interviul dat de laureatul Premiului Nobel pentru Medicină, Richard J. Roberts, publicaţiei spaniole La Vanguardia, cu titlul Medicamentul care vindecă definitiv nu este rentabil.
![]() |
Prof. dr. Richard J. Roberts |
“Richard J. Roberts: „Am devezi că în anumite cazuri, cercetătorii care depind de fonduri private ar fi putut descoperi medicamente foarte eficace, care ar fi pus capăt cu totul anumitor boli...”
Reporter: „Și de ce s-a renunţat la cercetări?”
RJR: „Pentru că industria farmaceutică este mai degrabă interesată să vă ia mai mulţi bani, nu să vă vindece pe dumneavoastră, aşa că dintr-o dată, cercetarea respectivă este deviată către descoperirea de medicamente care nu vă vindecă întru totul, ci doar cronicizează boala şi vă face să resimțiți o îmbunătățire ce va dispărea din momentul în care nu mai luaţi medicamentul.”
Reporter: „Este o acuzație destul de gravă.”
RJR: „Ei bine, este un lucru obişnuit ca firmele din industria de medicamente să fie interesate în linii de cercetare nu pentru a vindeca, ci pentru a croniciza durerile cu medicamente cronicizante, mult mai rentabile decât cele care vindecă o dată pentru totdeauna. Şi nu trebuie decât să urmăriţi analiza finaciară din industria farmaceutică ca să verificaţi ce spun. (...) Medicina care vindecă definitiv nu este rentabilă şi de aceea nu se fac cercetări în acest domeniu.”
Reporter: „Politicienii nu intervin?”
RJR: „Nu vă faceți iluzii; în acest sistem politicienii sunt simpli angajaţi ai marilor capitaluri, care investesc atât este nevoie pentru ca fii lor să fie aleşi; iar dacă nu sunt aleşi, să îi cumpere pe cei care sunt. Pentru capital există un singur interes: să se multiplice. Aproape toţii politicenii – şi ştiu ce vorbesc – depind cu neruşinare de acele companii multinaţionale farmaceutice care le finanţează campaniile. Restul sunt vorbe goale.” […]
Savanți în slujba companiilor producătoare de medicamente.
Pe de altă parte, o pleiadă de savanți colaborează - contra cost - cu marile trusturi ale industriei chimice prin emiterea de buletine false despre anumite medicamente, contribuind astfel la vânzarea lor. Se face reclamă în mass-media pentru medicamente, ca pentru orice produs alimentar. Medicamentele au ajuns să fie vândute fără prescripții medicale, textul reclamei asigurând potențialii cumpărători de eficiența lor, trecând sub tăcere efectele adverse care provoacă îmbolnăvirea altor organe vitale ale omului, culminând cu decesul său. Și toată această tevatură este dusă în scopul sporirii capitalului marilor companii din industria chimică.
Aflăm nu rareori, din mass-media, că cutare medicament a fost înterzis în SUA sau în Uniunea Europeană, pentru că este (prea) nociv pentru sănătatea omului. Din păcate, din cauza corupției ce s-a instalat în rândul politicienilor noștri postdecembriști, România se află pe ultimul loc topul țărilor europene în care se retrag din farmacii medicamentele încriminate. Iar efectele acestei situații se văd la nivelul sătătății populației: România diține un strist record european la îmbolnăvirile prin cancer și prin alte maladii cu efecte letale.
Să luăm, de pildă, un caz flagrant în care un savant de renume mondial și-a vândut conștiința și a preferat să devină un criminal odios împotriva speciei umane. Este vorba de profesorul dr. Richard Doll, celebrul epidemiolog britanic, implicat în scandalul Monssanto având ca obiect folosirea Agentului Orange de către SUA în războiul din Vietnam.
![]() |
Prof. Sir Richard Doll |
Richard Doll a fost plătit mai bine de 20 de ani de diferite companii industriale în schimbul emiterii unor certificate false, care să infirme efectele cancerigene ale unor produse chimice. Richard Doll primea un ororariu de 1500 dolari pe zi și de la compania Monsanto, dar a ascuns această activitate oribilă a carierei sale. A redactat și o scrisoare adresată unei comisii regale australiene, în care sustinea că nu există niciun indiciu că substanța chimică Agentul Orange (puternic cancerigenă!), produsă de compania Monsanto, cauzează cancer. Potrivit unor documente deținute de The Guardian, prof. Richard Doll a fost plătit și de către Asociația Producătorilor de Chimicale și de către alte două mari companii, Dow Chemicals și ICI, pentru emiterea unor certificate false în care absolvea produsele lor de efecte cancerigene. Ceea ce demonstrează că pentru bani, Richard Doll s-a făcut vinovat de crime impotriva umanității. Pentru activitatea sa abominabilă ar merita să fie judecat post-mortem.
Ce este de făcut în situația refuzului industriei chimice, de a elabora medicamente care să vindece definitiv unele boli?
Soluţia la acest impas, care viciează sănătatea speciei umane, ar fi să renunţăm la medicamentele de sinteză şi să optăm pentru produsele placebo. Studiile medicale au dovedit că produsele placebo au aceleaşi efecte terapeutice ca și medicamentele de sinteză, fără să inducă în organismul bolnavului efecte adverse aferente. Dar produsele placebo sunt foarte ieftine şi vindecă definitiv unele boli, ceea ce le face incompatibile cu interesele financiare ale industriei famaceutice. Drept care, terapia prin substanțe placebo este persiflată de majoritatea comunității medicale. Până și expresia placebo - în limba latină înseamnă îi voi face voia (Domnului) - este considerată drept o blasfemie la adresa medicinii alopate. Deunăzi o doctoriță declara revoltată la tv că, a făcut analiza unui medicament placebo la spitalul unde dumneaei este director și că nu a găsit nicio substanță activă fiziologic. Deci medicamentele blacebo sunt apă de ploaie. Normal să nu aibă subtanțe active chimic, doar este un medicanent blacebo care vindecă prin simbolistica pe care o reprezintă. Măcar la bătrânețe doctorița citată trebuia să afle că pe lângă corp, omul mai are și psihic ce guvernează procesele biologice ale corpului uman.
![]() |
Prof. dr. Stewart Wolf |
Cercetătorul Stewart Wolf, fondatorul medicinii psihosomatice, a ajuns la concluzia că efectul placebo este un fenomen real și a descris comportamentul farmacomimetic al acestuia. El a dovedit prin cercetările sale că mecanismele biologice ale corpului uman sunt capabile să reacționeze și la stimuli simbolici, nu numai la cei chimici. El a afimat că „mecanismele corpului uman sunt capabile să reacționeze nu doar la stimularea fizică și chimică directă, ci și la stimuli simbolici, la cuvinte și evenimente care într-un anume fel au dobândit o semnificație specială pentru individ.”
![]() |
Prof. dr. Fabrizio Benedetti |
Potrivit opiniei doctorului Fabrizio Benedetti, profesor de fiziologie şi neuro-ştiinţe şi o autoritate mondială în materie, efectul placebo este un fenomen neurobiologic real. Efectul placebo nu este declanșat de ingredientele folosite în terapia placebo, ci de ceea ce ele simbolizează. “Apariţia şi vorbele doctorului, mirosul medicamentelor, mediul spitalicesc, toţi aceşti stimuli senzoriali şi sociali spun pacientului că se derulează o terapie.” Speranţa indusă pacientului pentru un efect terapeutic provoacă efectul placebo.
Studiile lui Benedetti asupra durerii şi afecţiunilor motorii ilustrează că modificările neurobiologice pot lua multe forme: „Dacă te aştepţi să-ţi scadă durerea, organismul secretă opioizi endogeni. Dacă te aştepţi la o îmbunătăţire locomotorie, în organism se eliberează un alt neurotransmiţător, dopamina.”
Efectul placebo a fost aplicat cu succes și în chirugie de dr. Davide Fieschi, dr. Leonard Cobb, dr. J. Bruce Moseley și alți chirurgi, care au dovedit că intervențile chirurgicale placebo oferă rezultate peste așteptări. S-a observat că pacienții la care aplicat chirurgia placebo, în sensul unei incizii false pe piele, s-au vindecat la fel de bine ca cei care au fost operați în mod real. Chirurgii au ajuns la conluzia că mintea umană poate exercita un control asupra proceselor somatice, inclusiv aspra bolilor.
Și durerile reumatice pot dispărea cvasiinstantaneu prin controlul minții asupra proceselor foziologice.A se vedea în acest sens și articole apărute în Jurnal Paranormal, intitulate Vindecarea prin psihoterapie și Efectul placebo - o terapie paranormală.
Potrivitul studiilor făcute de cercetători, psihicul omului poate să influențeze și negativ procesele somatice prin efect nocebo. De exemplu, un bacil pe lângă carateristile sale fizice, dobândește și rol simbolic care poate cauza o reacție a organismului chiar și în absența bacilului. Fenomenele placebo și nocebo ar putea constitui piatra de temelie pentru un nou model de medicină. “Trebuie să știți că voința este un puternic adjuvant al medicinii” – scria cu cinci secole în urmă, medicul și alchimistul elvețian Paracelsus. Se pare că știința medicală modernă a omis acest lucru.
Despre rolul negativ al pshicului uman în viața noastră de zi cu zi, despre acțiunea nefastă a depresiei asupra sănății noastre și cum ne putem feri de acest flagel - în articolul următor.