Civilizație proto-sumeriană în Munții Orăștiei?

Pe parcursul investigaţiilor multidisciplinare efectuate între anii 1995-1999 pentru Studiul multidisciplinar de evaluare, delimitare, protecţie şi conservare a zonelor arheologice din munţii Orăştiei, comandat de Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, pe care le-a coordonat în teren autorul, au fost găsite în situri arhelogice necercetate fragmente mari de ceramică antică, purtând simboluri sumeriene. Cel mai frapant simbol este însemnul solar aparţinând zeului suprem sumerian, identic cu cel de pe o stelă din templul din Sumer (foto 1 şi 2).

Foto 1. Fragment de vas din munţii Orăştiei (posibil vas de cult), cu simbolul solar sumerian.

Foto 2. Acelaşi simbol, pe o stelă din templul din Sumer.

Este interesant faptul că în urma datării cu C14 a fragmentului din ceramică cu simbolul solar găsit în munţii Orăştiei, a rezultat  o vechime de aproximativ 7.200 de ani, aceeaşi vechime ca a conductelor antice de alimentare cu apă, descoperite în acelaşi sit (foto 3).

Foto 3

Printre simbolurile sumeriene de pe ceramica antică din munţii Orăştiei, se află şi însemnul zeului sumerian al exploatării zăcămintelor minerale (foto 4).

Foto 4

 

Comentarii

La cei 7200 de ani vechime, conducta de alimentare cu apa arata cu mult mai bine decat conductele utilizate in ziua de azi. Nu se corodeaza si nici nu aduc in organismul uman aport de metale de care organismul uman chiar ca nu are nevoie (mai mult dauneaza).

oracolul's picture

Nu departe de Orastie se gaseste o localitate neinsemnata, satul Tartaria.Acolo s-a descoperit pare-se cea mai veche civilizatie din lume, cu 2000 de ani mai veche decat cea sumeriana.Cei care merg pe drumul national dinspre Sebes(Alba) spre Deva pot vedea in dreptul indicatorului - spre Tartaria- un monument in care sunt niste replici cu tablitele de la Tartaria cu o scriere veche de peste 7000 de ani.Mai mult ca sigur este aceiasi civilizatie cu cei care au montat respectivele conducte.Poate ne spune Dl. Rudan mai multe despre descoperirea de la Tartaria

Trebuie sa privim lucrurile mai cuprinzator. Trebuie sa facem o separatie a teoriilor, sa luam ce e cert ca fiind cert si ce nu este cert ca pe ceva incert. Conducta cu apa. Si romanii construiau apeducte si odata cu romanizarea, populatiile au fost “educate”. Ideea este ca in gena umana, in creierul uman, pot exista aceleasi idei fie ca individual s-a nascut acum 50 de ani, fie ca s-a nascut acum 5000 de ani. Am urmarit un reportaj pe Discovery, in care un trib gasise un strat de lut in desert si transportau lutul si construiau case direct fara a folosi forma arsa a lutului, adica caramida. Casele se “uscau” la soare. Tot la fel de simplu puteau construi si apeducte sau tevi din lut. Problema este pe ce mulau lutul sumerienii? Pe metal nu cred. Poate pe lemn. Referitor la civilizatia sumeriana, la inceput au existat putine rase de oameni. Poate ca au existat sumerieni, sau popoare asimilate prin cultura. Prin combinatie genetica au aparut popoarele din putine rase de oameni. Prin combinatie lingvistica au aparut dialectele. Daca erau sumerieni acum 7000 de ani, in acel loc, ei au fost asimilati mai tirziu. Referitor la “Zeul Soare” sa nu uitam ca daca nu exista soarele, noi nu existam astazi, iar tocmai manipularea materialelor l-a desprins pe mamiferul homo-sapiens de celelalte mamifere. Ca nu are coada ca si stramosii sai e partea a doua.

Ionut