Consiliera prezindențială, Sandra Pralong, o femeie cu mintea luminată, este acuzată în mass-media autohtonă că nu gândește ca gloata

Cine nu gândește ca noi, e împotriva noastră!” – reverberează peste timp un slogan bolșevic al anilor 40. Credeam că un atare mod de judecată este perimat la români, aruncat în lada de gunoi a istoriei. M-am înșelat. De curând a apărut (în reluare) în mass-media autohtonă, articolul întitulat ȘOCANT! Consiliera lui Iohannis: Religia face oamenii obedienți, timorați, asistați și slugarnici.” Autorul articolului acuză pe consiliera de stat, Sandra Pralong, de  la Departamentul pentru relația cu românii din afara granițelor al Administrației Prezidențiale, că a oferit declarații șocante pentru o țară ca România”. Ce i se reproșează consilierei președintelui Klaus Iohannis? Faptul că, întrebată fiind dacă predarea religiei în școli este oportună, prin răspunsul dat se poziționa exact pe dos decât 90% din părinții copiilor români”.

Iată declarația dată de Sandra Pralong, care l-a șocat pe jurnalist: "Nu cred că predarea religiei este treaba şcolii, ci a familiei şi/sau a Bisericii. Religia înseamnă dogmă, iar dogma împarte oamenii în „buni" (cei care cred ca noi) şi „răi" (cei care cred în alte dogme), or, asta este exact ceea ce şcoala nu trebuie să facă! Mai ales într-o lume globală şi multiculturală, şcoala nu trebuie să împartă oamenii în tabere, în funcţie de religie sau crez, etnie, rasă sau de alte atribute care nu ţin de caracterul omului, ci, dimpotrivă, şcoala trebuie să formeze caracterul! Ce fel de caracter? Aici intervine politicul: vrem o naţie de oameni liberi care gândesc independent, sunt autonomi, creativi şi întreprinzători, sau, dimpotrivă, vrem oameni docili, adică obedienţi, timoraţi, asistaţi şi slugarnici, pe care să-i putem controla?” (Sursa: Activenews.ro ).

Răspunsul dat de Sandra Pralong este ireproșabil din punct de vedere etic, științific și politic. Și de unde a scos jurnalistul revoltat acel procentaj fantezist, când de fapt situația se află la polul opus. Tot mai mulți părinți sunt împotriva predării orelor de religie la școală, care îi învață pe copii aberații dogmatice. De pildă, în manualul  de religie pentru clasa a IV-a, editat de Cultul Ortodox, elevii sunt îndemnați ca în cazul când li se îmbolnăvesc părinții, să cheme preoții să-i ungă cu untdelemn, în loc să apeleze la medici. (Sursa: Ziarele). Orele de religie zăpăcesc mințile copiilor, întrând în contradicție cu orele de biologie. 

Cine este Sandra Pralong?

Ar fi suficient să parcurgem câteva date biografice despre Sandra Pralong, ca să apreciem corect inteligența și activitatea sa profesională. Sandra Pralong este autor, politolog și activist civic. Emigrată din România în timpul regimului comunist, între 1977 și 1980 a făcut studiile de licență în științe politice la Universitatea din Lausanne. În 1981, a absolvit facultatea de economie și afaceri cu certificatul post-grad „d’Etudes Commerciales Supperieures” la aceeași universitate. În perioada 1982-1983 a făcut practică la Organizația de Cooperare Economică și Dezvoltare OECD în Paris, cu o bursă din partea Guvernului Elveției. Între 1983 și 1985 a făcut un master în drept internațional și diplomație la Fletcher School of Law and Diplomacy din Medford (statul american Massachusetts), școală specializată administrată de universitățile Tufts si Harvard. Obține încă un master în filosofie politică, la Columbia University (New York, 1994-1998) și un doctorat în științe politice (cu onoruri) la prestigiosul Institut de Științe Politice 'Sciences-Po' din Paris (2000-2008), cu o dizertație despre impactul culturii asupra dezvoltării societății civile din România.

Activități profesionale:

 • Director de comunicare al revistei săptămanale Newsweek la New York între 1987 și 1990.
 • Director executiv și co-președinte al consiliului de administrație al Fundației pentru o Societate Deschisă  între 1990 și 1993.
 • Consultant internațional (Banca Mondială, USAID, ONU, etc.) între 1993 și 1998.
 • Consilier personal al Președintelui României între 1998 și 2000.
 • Fondator al agenției de comunicare strategică Synergy Communications începând din 2000.
 • Consilier regional (înalt funcționar internațional) al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) între 2002 și 2006.
 • Fondator și președinte al fundației SynergEtica începând cu 2006.
 • Vice președinte al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND), 2007-2008.
 • Consilier al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) 2010-2011.
 • Președinte al Asociației Române de Relații Publice (ARRP) în 2011.
  (Sursa: Enciclopedia Wikipedia).

În prezent, Sandra Pralong este consilier la Administrația  Prezidențială, la Departamentul pentru relația cu românii din afara granițelor.

Strigătul disperat al jurnalistului care a comis articolul vizat, vădește cu prisosință faptul că și el este un produs al religiei dogmatice, care îi face pe oameni obedienți, timorați, asistați și slugarnici. Și, aș adăuga eu, leneși  crezând că Dumnezeu îi va ajuta să supraviețuiască prin rugăciuni, fără să pună osul la treabă. Este o asmuțire fățișă împotriva unei femei cu inteligență superioară, ce are șanse să devină președinte al României în viitorul apropiat.