Anunț
Autorul revistei Jurnal Paranormal, Vasile Rudan, a încetat din viață în luna aprilie 2021.


Începând cu data de 01.05.2021, Jurnal Paranormal este arhivat și păstrat online. Nu vor mai fi însă publicate noi articole.
Vă mulțumim că ați fost alături de noi in ultimul deceniu de activitate.

Levitația – pe înțelesul tuturor

În urma apariției articolului intitulat ”Terapeuți cu bioenergie” și levitația  am primit mesaje din partea unor cititori, ce nu au fost întru totul de acord cu ceea ce am scris despre acest fenomen fizic. Îndeosebi  dl Vasile Gheorghe, din București, care afirmă că mari yoghini levitează, că fenomenul este real și prezent la ei – potrivit părerii d-sale; iar dl Panait I., tot din București, ne înștiințează că la călugării budiști levitația este o practică curentă. Nu lipsesc nici comentarii ale unor persoane, ce se jură că (așa-zisă) femeia-magnet ridică în aer, cu puterea gândului, inși cântărind chiar peste 100 de kilograme. Drept care mă văd nevoit să revin asupra articolului, cu argumente pe înțelesul tuturor.

Stimați corespondenți, în Jurnal Paranormal veți găsi lucruri adevărate, confirmate în prealabil de specialiști în domeniu. Levitația nu este posibilă pe Pământ, datorită forței gravitaționale terestre. Dacă s-ar găsi cineva având o asemenea bioenergie direcțională încât să determine pe un semen să leviteze, automat ”paranormalul” ar fi zvârlit de propria sa energie în direcție opusă, cu o viteză colosală. Din năpaste, ”vindecătoarea” care pretinde la televiziune că poate să ridice oameni în aer prin puterea gândului, a rămas stabilă pe picioarele sale și își așteaptă, în continuare, clienții creduli.

Conform Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), prin levitație se înțelege o ”practică atribuită ocultiștilor, fachirilor etc. de a ridica diverse corpuri sau a se ridica ei înșiși de la pământ prin puterea voinței”. Iar expresia a atribui, indică faptul ”de a pune ceva pe seama cuiva”. Așadar, levitația este o practică atribuită ocultiștilor, fachirilor, etc., dar nu a fost dovedită niciodată că ar avea loc pe Pământ.

Levitație în spațiul cosmic

Spațiul extraterestru este unicul mediu în care omul și lucrurile fizice pot să  leviteze cu adevărat, datorită lipsei forței gravitaționale exercitată de  corpurile astrale. Cosmonauții trebuie să se descurce în lipsa gravitației, ceea ce nu este în avantajul omului sub raportul sănătății sale. După o ședere îndelungată în afara gravitației terestre, apar numeroase disfuncții organice și psihice. Până în prezent, nu au fost făcute publice studii medicale pertinente, efectuate asupra cosmonauților care au petrecut mai mult timp în spațiul cosmic.  

Cosmonaut în levitație. Spațiul cosmic este unicul mediu în care omul poate să leviteze cu adevărat, deoarece nu se află sub incidența forței gravitaționale terestre.

 

Călugăr budist, în meditație spirituală.

Levitația spirituală a călugărilor budiști

Despre călugării budiști s-a împământenit ideea că se pot ridica în levitație,   prin puterea gândului. În fapt, adevărul este ceva mai modest. Călugării budiști care declară că levitează, se referă la levitație spirituală, nu la cea fizică. După un timp petrecut în meditație profundă, un călugăr budist spune despre sine că s-a ridicat cu doi coți deasupra pământului în sens spiritual, el rămânând din punct de vedere fizic pe sol. Adică, prin meditație,   el consideră că a ajuns la un grad de înțelepciune superior maselor umane.

Levitația” yoghinilor

Trebuie făcută o departajare netă între practicanții școlii yoga, care  studiază efectele benefice în planul sănătății umane ale unor exerciții psihice și fizice, ce nu au nici o legătură cu levitația, și cu yoghinii din India care se produc în stradă, pentru a cerși bani trecătorilor. Aceștia din urmă sunt veri primari cu țiganii din țara noastră. Țiganii indieni (daliți) au răspândit zvonul – ce a fost difuzat, în special, de către turiști cu mai puțin simț al observației – că pot sta în levitație, disimulând în acest scop sub veșminte și în bastonul cu care se sprijină, un dispozitiv răsucit din fier. A se vedea în imaginile următoare exemple cu yoghini în ”levitație”, apărute în mass-media internațională.  
 

Un yoghin în levitație”, cerșind mila trecătorilor. În plan secund, se văd doi supraveghetori gata să intervină în caz de avarie”.

 

Yoghin în ”levitație” cu dispozitivul de fier disimulat sub veșminte și în bastonul prins de o placă din fier, acoperită cu un preș fixat cu câteva pietre.  

 

Schema dispunerii barelor sudate din fier la un yoghin în ”levitație”, disimulate sub veșminte, în baston și în placă metalică ascunsă sub preș.

Doi yoghini în tandem, pentru accentuarea iluziei levitației. Dispozitivul din fier trece prin bastonul din bambus și prin cracul drept al pantalonilor individului de jos, fiind fixat de placa de fier ascunsă într-o denivelare a pietrelor, acoperită cu o pânză albă.

Levitație” în lumea occidentală

Există și persoane care dau spectacole publice de ”levitație” în lumea occidentală, fără a cerși bani trecătorilor. Acești ”fachiri” moderni își pregătesc în prealabil recuzita necesară spectacolului, cu acceptul autorităților locale.

”Levitația” omului  în lumea occidentală. Bara de fier din peretele clădirii  trece prin mâneca hainei și este cuplată cu un dispozitiv de prindere a corpului persoanei care creează iluzia levitației. Un yoghin” străin s-a produs recent cu acest truc și pe o stradă din București. 

Două persoane în ”levitație”. Pentru potențarea iluziei levitației, barele de fier din mâneci au fost ușor îndoite.


Trucaje fotografice pentru a crea iluzia levitației

O serie de fotografi și-au adus și ei obolul în răspândirea ideii, că levitația unor ființe umane reprezintă un fenomen natural și se cere tratat ca atare. Inutil să mai spunem, că absolut toate fotografiile cu indivizi umani levitând sunt trucaje fotografice.

Trucaj fotografic pentru redarea iluziei levitației. În imagine, peste fotografia realizată cu un interior de locuință, a fost inserată fotografia unei femei, în poziție orizontală. Se observă o greșeală de regie: partea inferioară a rochiei... a scăpat de fenomenul levitației”.

Levitația ca spectacol

Diverși magicieni fac spectacole de ”levitație” pe scenă, folosind  în acest scop dispozitive tehnice, asociate cu draperii negre, oglinzi, umbre, etc. Magicienii nu pretind că personalele pe care le ”ridică” în aer prin acest truc, levitează din punct de vedere fizic.

Magician, ridicând  o asistentă  în levitație”.

Persoane fără scrupule, ce se folosesc de fenomenul levitației  pentru păcălirea populației

Demonstrațiile „paranormale” a unor “terapeuți cu bioenergie” care ridică la tv, cu puterea gândului, indivizi umani în levitație, sunt cacealmale notorii; iar trepădușii care se lasă „levitați” de către vindecători pentru demonstrarea capacităților paranormale – inexistente în fapt! -, participă contra cost la păcălirea naivilor. 

Caz interesant pentru psihologi: ce cugetă în mintea ei această vindecătoare”, știind că ia banii bolnavilor printr-un truc de iarmaroc? Individul care ”levitează” se sprijină în fapt cu umerii, cu palmele și călcâiele de pat, ridicându-și burta în ”levitație”.

 

Idem, cu asistență publică. De unde se vede că românii au nevoie de mai multă informație.


Cu excepția levitației magnetice (ce nu implică prezența omului) și a levitației în spațiul cosmic sau în interiorul unor aeronave în picaj, ”fenomenul levitației” este o iluzie produsă de către magicieni drept spectacol. Pe Pământ nu se poate ridica în levitație niciun individ, fie el călugăr budist, yoghin sau vindecător. Dacă un pretins tămăduitor recurge la trucul levitației, înseamnă că el (sau ea) nu are cunoștințe minime de terapeutică alternativă și încasează banii bolnavilor degeaba. Televiziunile care transmit atari baliverne întru păcălirea populației, ar trebui sancționate de CNA, altfel riscăm să ajungem de râsul celorlalte nații europene. 

Error | Jurnal paranormal

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.