Trăim printre psihopați

Potrivit unei statistici făcută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), unul din cinci vest-europeni și unul din patru români suferă de boli psihice, ce ar necesita tratamente în clinici specializate. Psihopatia este printre cele mai răspândite maladii psihice. Din Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX), editat de Academia Română, rezultă că psihopatia este o boală psihică morbidă, caracterizată prin tulburări de afectivitate, de comportament sau de caracter, care duc la reacții necontrolate, la ciudățenii în felul de a se purta și la incapacitatea de adaptare la viața socială. Un studiu recent asupra psihopatiei a fost elaborat de Michael Woodworth, profesor de psihologie la Universitatea British Columbia Okanagan, în care psihopatia este asociată cu minciuna, înșelătoria, nepăsarea și impulsivitatea. "Putem concluziona, de asemenea, că este foarte probabil ca anumite calităţi care le permit acestor oameni să manipuleze, să farmece, să intimideze sau să exploateze pe alţii, să solicite o audienţă în direct". (…) Există mai multe posibile explicaţii pentru acest comportament, iar concluzia este că cei care nu fac parte din ”triada întunecată” (persoane cu vicii malefice, n.a.) se vor simţi mai confortabil să negocieze online cu un psihopat, decât faţă în faţă- a adăugat profesorul Michael Woodworth. (Sursa: Descoperă.ro - IFL Science).

Cum recunoaștem un psihopat

Caracteristicile comune ale psihopaților:

  • tendința de a viola drepturile altora (la proprietate, fizică, legală, emoțională);
  • inabilitatea de a păstra un serviciu;
  • lipsa de interes față de siguranța sa și a altora;
  • lipsa regretului că au făcut rău altora;
  • prezența unui farmec superficial;
  • impulsivitate;
  • un simț extrem de îndreptățire;
  • inabilitatea de a-și face sau a menține prietenii.

Persoanele cu tendințe psihopatice sunt puternic axate pe propriile lor dorințe și nu manifestă empatie pentru alții. Acești oameni nu țin cont de norme și reguli și au o inclinație mai mare spre a comite infracțiuni.

Sunt oameni care au trăsături narcisiste și egoiste, cu o părere foarte bună despre sine și cu o încredere exagerată în propriile abilități. Persoanele cu trăsături machiavelice sunt cinice, distante emoțional și neafectate de morală. Ele înșală și manipulează oamenii pentru a obține avantaje personale. (Sursa: Enciclopedia Wikipedia.)

Diferență dintre creierul normal și un creier de psihopat. (Imagini obținute prin rezonanță magnetică.)


După alți autori, psihopații, mânați de instinctul furtului de proprietate materială și intelectuală, tind să domine semenii prin izolarea viitoarelor victime de restul familiei, pentru a fi mai lesne manipulate. Un psihopat este imun la suferințele pe care le provocă, chiar și situații în care a profitat din plin de bunăvoința partenerilor săi ocazionali.

Se poate vindeca psihopatia? Se pare că da. Creierul uman deține resurse energice nelimitate în acest sens. De pildă, vindecătorul Bruno Kroning tămăduia instantaneu de orice maladie, grupuri umane de câte 5.000 – 10.000 de bolnavi odată. Totul depinde de voința omului de a se vindeca. (A se consulta și articolul Bruno Gröning – o enigmă pentru știința medicală).